info@mbaakademia.hu

2008 ősz – Hogyan tovább ?

 2008 ősz – Hogyan tovább ?

<< Lapoz       Lapoz >>   Bezár

A világgazdasági környezet jelentősen és gyorsan változott 2008 utolsó negyedévében, a kedvezőtlen jelenségek érzékenyen befolyásolják a hazai gazdaság fejlődését is. Az október végén kipattant pénzügyi krízis elemi erejű volt, hatása azonnal megjelent a reálszférában. A bankszektorból induló pénzügyi turbolencia a reálszférában értékesítési, keresleti krízist okozott. A makrogazdasági kilátások szinte egyik napról a másikra ellentettjükre változtak, a korábbiaknál nagyságrendileg bizonytalanabbá váltak. A kaotikus helyzet stabilizálására rendkívül gyors nemzetközi összefogás vette kezdetét, amely novemberben alig következő méreteket öltött. A kormányok és a vállalkozások haladéktalanul megkezdték kidolgozni értékmentő akcióikat és gazdaságélénkítő programjaikat. Egy hónap távlatából a gazdasági visszaesés mélyebb a vártnál, a kilábalás is időigényesnek ígérkezik. Főként a bizalmi válság oldása tűnik megfontolt intézkedéseket és türelmet igénylő feladatnak.

A világméretűvé szélesedett krízis pillanatok alatt felülírta a korábbi fejlődési trendeket és előrejelzéseket, a témával foglalkozó pénzügyi gazdasági szervezetek sorozatban adják ki egyre pesszimistább prognózisaikat. Az IMF számítása szerint 2007-ben még 5 százalék körüli világgazdasági bővülés 2008-ban 3,7 százalékra, 2009-ben átlagosan 2,2 százalékra csökken. A fejlődő régiók többsége a növekedés mérséklődése ellenére a világgazdasági átlag kétszeresével bővítheti termelésüket 2008-2009-ben.

A nemzetközi konjunktúra fokozatos élénkülésére 2010-ben kerülhet sor. Az előrejelzések kockázatát elsősorban a nehezen becsülhető pénzügyi veszteségek, valamint a deflációs veszély lehetősége jelentik.

Az EU újonnan csatlakozott 12 tagállamát különösen rosszul érinti a fejlett országok lendületvesztése. Legfontosabb felvevőpiacaik beszűkülését a belső kereslet nem képes kompenzálni. A régióban munkanélküliség növekedésével kell számolni, amely hazánkat az átlagosnál is kedvezőtlenebbül érinti a stabilizációs program korrekciós intézkedése miatt. Hazai viszonylatban 2009-ben a termelés visszaesése nem kerülhető el.

A hazai költségvetési folyamatokba az elmúlt hónapokban jelentős fordulat történt. A Konvergencia Programban vállalt kötelezettségeket értelemszerűen teljesítenünk kell, legfeljebb kisebb enyhítésekre, határidő módosításokra számíthatunk. Magyarország gazdasági stabilitására komoly veszélyt jelent az államháztartás eladósodottsága, a nemzetközi likviditási és reálgazdasági válság kitörése. Októberben a kormány átfogó hitel-megállapodást kötött több nemzetközi pénzügyi szervezettel. A költségvetés átdolgozásával intézkedéseket tett az államháztartási hiány csökkentésére.

 Lapoz << 3.oldal

MBAAkadémia

 MBAAkadémia

4.oldal >> Lapoz